Voor balans in je zwangerschap

Stuitligging

De meeste vrouwen die zwanger zijn van een baby in stuitligging bevallen met een keizersnede. Moxatherapie kan helpen dat het kind zich vanaf de 33e week van de zwangerschap omdraait, zodat er meer kans is op een natuurlijke bevalling.

Behandeling met moxa is een warmtebehandeling: het is pijnloos en gemakkelijk thuis uit te voeren. Omdat een baby met het hoofdje naar boven ook een vorm van onbalans is, heb ik altijd een persoonlijk consult waarin ik de gehele situatie grondig bekijk. In deze sessie leg ik vervolgens de werking van de moxa uit en combineer ik de behandeling met een visualisatie, waardoor de moeder nog meer in balans zal komen. Na de 1e behandeling zelf kun je vervolgens alleen of samen met je partner gedurende een tiental dagen zelfstandig thuis aan de slag.

Uit onderzoek blijkt dat er geen nadelige gevolgen of bijwerkingen zijn van moxatherapie. De moxastick zelf is natuurlijk warm. Hij mag nooit tegen de huid aan worden gehouden, maar er minimaal één centimeter vandaan. Als de behandeling goed wordt uitgevoerd, is het zonder risico’s.

Veel wetenschappelijk onderzoek heeft ervoor gezorgd dat acupunctuur en moxa in het westen steeds bekender en vertrouwder werd. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans dat een baby spontaan draait, met moxatherapie meer dan 75% is. Westers gezien werkt de moxatherapie doordat de baarmoeder beter doorbloed. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert, beïnvloeden het spierweefsel van de baarmoeder. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk kunnen draaien.

Zie ook een artikel in de Telegraaf